zaterdag 10 januari 2015

Kaçırdığın Şeye Bir Dön Bak İstedim



Yazı biraz uzun. Sabırla okumanızı umuyorum çünkü ''vay be'' dedirtecek şeyler çıkabilir içinden. Geçenlerde ''X kulüp scoutları U20 Dünya Kupasını yerinden izleyecek'' gibi bir haber okudum. O kupa Yeni Zelanda'da düzenlenecek. Umarım o turnuvada yer alacak Güney Amerika takımlarının belli olacağı U20 Sudamericano'yu da izliyorlardır. Aksi takdirde U20 Dünya Kupasını izlemek kısmen Yeni Zelanda'yı görmüş olmak olacak benim gözümde. Yumurta kapıya dayanınca misali. Neyse, biz not defterlerini çıkaralım zira bu turnuva benim için futbolun üst ve altyapı olmak üzere totaldeki en keyifli turnuvalarından biri. 2 sene evvelki turnuva geldi aklıma birden. Geceleri ayakta beklerdik, Twitter'da timeline'da inler cinler top oynuyordu hatta. Özel Peru hayranıydım ve Peru'nun Uruguay maçını merakla bekliyordum. Uruguay'dan hep iyi futbolcular çıkmıştır malum. Turnuvanın en iyi maçı olmuştu o maç ve 3-3 bitmişti. Ondan sonra dadandım turnuvaya ve sürekli olarak maç izlemeye başladım. Biraz o turnuvada oynayıp sonra transfer yapan oyuncuları sayayım, nelerin nelerin çıktığını görelim.

Arjantin kadrosu çok kaliteliydi mesela. Riverlı Matias Kranevitter, günümüzün Romalısı Juan Iturbe, FM severlerin müridi olduğu Lucas Romero, Villarreal'in şu anki golcüsü Lucho Vietto, Beşiktaş'ın geçmişteki uzatmalı ama kavuşamadığı aşkı Manu Lanzini ve Valencialı Fede Cartabia vardı o kadroda. Adrian Centurion ve Alan Ruiz gibi domestik bazda yeteneklerini belirtenleri saymıyorum bile, ki onlar da vardı. Ve o Arjantin gruptan çıkamamıştı. Öyle bir gruba denk geldiler işte.

Grupta Bolivya, Arjantin, Şili, Kolombiya ve Paraguay vardı. İlk 3 sırayı alanlar final grubuna kalıyordu. Bolivya mantardı şimdi bunu atlamak olmaz. Gruptaki tek puanlarını da Arjantin'den aldılar zaten. Şili ise puan bile kaybetmeden final grubuna yükseldi. Nico Castillo, Igor Lichnovsky, Nico Maturana, Bryan Rabello ve niceleri. Gruptan lider çıkıp final grubunda ıkına ıkına son Dünya Kupası biletini kapmışlardı. U20 Dünya Kupası çeyrek finalinde de Gana'ya hayatımda izlediğim en iyi maçta kaybetmişlerdi. O maçı TT Arena'da 6.600 kişinin izlemesi tarihi utançtır. Türk insanının futbolu sevdiği de kocaman bir yalandır. Her neyse, devam edelim. Kolombiya ve Paraguay da 2 ve 3. olmuştu. Kolombiya takımının kaptanı Juan Quintero'ydu, önünde de Lazio'ya giden Brayan Perea ve La Liga yolcusu olan Jhon Cordoba vardı. O takımdaki kaliteli oyuncuları listelesem bu yazı ancak 1 ay sonra biter o yüzden bu kadarı yeter. Paraguay'da da kaptan ''kaya'' Gustavo Gomez ve sonradan Basel yolunu tutan golcü Derlis Gonzalez vardı. Bir de deli fişek Jorge Rojas vardı ki onu da hemen Benfica kaptı zaten. Elinoğlu armut toplamıyor çünkü, turistik gezi yapmak yerine yağmurda veya ayazda tribün köşesine oturup bu adamları izliyor.

Diğer gruba gelelim. Brezilya'yı haşat etmişlerdi. Grup sonuncusu oldular. O takımdan Doria (Marsilya), Felipe Anderson (Lazio), Fred (Shakhtar) ve Wallace (Chelsea) gibi arkadaşlar transfer yaptı. Rafinha Alcantara zaten Barcelona oyuncusuydu, o da vardı. Benim dikkatimi sol bek Mansur çekmişti ama mantar çıktı şimdilik. Vitoria'da takılıyor hala. Benim özel kalemim Peru'da üç net oyuncum vardı. Jean Deza, Yordy Reyna ve Edwin Gomez. Reyna Salzburg'a gitti, süre alamıyor çok ama önü açık. Jean Deza'yı çok sevdiğim bir abimle sürekli konuştuk turnuva sonrası. Montpellier'e gitti, 2017'ye kadar da orada. Edwin Gomez ise hala ülkesinde. Universitario takımında. Atlet, üstün hücum yetenekleri olan bir arkadaşımız. Sol ön de oynar. Hediyem olsun, 1993 doğumlu. O Peru takımı grup lideri olmuştu hatta. Sonra final grubunda dramatik bir son maçta Şili'ye kaptırmışlardı DK biletini. Yazık oldu.

Uruguay ve Ekvador'du bu gruptan çıkan diğer iki takım. Ekvador'da Junior Sornoza ve Carlos Gruezo dışında çok da kayda değer bir şey yoktu aslında. Ha bir de 4 gol atan forvet Ely Esterilla vardı. Santos Laguna oyuncusu. Uruguay ise apayrı. Bu gruptan çıkıp final grubunda 3.olarak 4 DK biletinden birini almışlardı. Yazın ise Hırvatlara kaybederek başlayıp sonra İspanya'yı bile dize getirerek finale çıkmak ve Fransa'ya penaltılarla kaybetmek. Benim ilk izlediğimde ilk top kontrolünde ''oha bu ne lan'' deyip şok olduğum Giorgian de Arrascaeta geliyor aklıma ilk olarak. (Çağatay Erküp ve Furkan Sümbül'e selam olsun). Nico Lopez, Diego Rolan, Gaston Silva, Emiliano Velazquez ve yeni Muslera Guille de Amores de vardı takımda. Sudamericano'da olmayıp Dünya Kupası'nda yer alan ve benim çok beğendiğim iki oyuncu olan Felipe Avenatti ve Jose Maria Gimenez ile birlikte bana göre turnuvanın en yetenekli jenerasyonuydu bu. Ses getirirler. Velazquez ve Gimenez'i Atletico Madrid bağladı, Rolan Bordeaux oyuncusu, de Arrascaeta Brezilya'ya gitti, Silva Torino'da. Nico Lopez Udinese oyuncusu bonservisi ile. De Amores ise Liverpool'da (merak etmeyin İngiltere değil Uruguay'ın Liverpool'u).



Şu saydığım adamların önemli bir kısmı A Milli dahi oldu. Dönüp bakılmayan hatta hakkında ''sübyan mı izleyelim lan'' denilen turnuvadan bunlar çıkıyor. 2009 ve 2011 versiyonlarından çıkan adamlar ise Danilo, Alex Sandro, Casemiro, Neymar, Lucas Moura, Oscar, Pedro Franco, Andre Carrillo, Toto Salvio, Douglas Costa, Sandro, Charles Aranguiz, Victor Ibarbo, Jefferson Montero, Tabare Viudez, Salomon Rondon falan. Ne ki bunlar, nasılsa Real Madrid'iz, patlasın parlasın 40 milyon olsun öyle alırız, öyle değil mi?

Bu yıl 14 Ocakta başlıyor. Yine beşerden 2 grup, yine ilk 3'ler final grubuna çıkıyor, yine final grubunu lider bitiren şampiyon ve yine final grubunun ilk 4 takımı Dünya Kupası yolcusu. Bir grupta Arjantin, Paraguay, Ekvador, Peru ve Bolivya var. Arjantin turnuvaya A Milli olan Emmanuel Mammana'nın (1996, River Plate) yanı sıra Atletico Madrid'li Angel Correa, Barcelona B'li Maxi Rolon ve Diego Simeone'nin oğlu Giovanni (River)'ın bulunduğu bir kadroyla geliyor. Geçen yıl Arjantin U17 takımını sırtlayan Seba Driussi de kadroda, o da Riverlı. Hücum oyuncusu. Bolivya benim için kapalı kutu, kutu turnuvada açılacak. Pozzo ağına (Granada-Watford-Udinese) takılan Gabriel Corozo ve Kevin Mercado'lu kadrosuyla Ekvador'u da not defterimize kalınca çizelim. Paraguay'da en çok dikkat çeken isim kuşkusuz ki Roma'nın kült karakterli sportif direktörü Sabatini'nin bir gece ansızın Barcelona'dan söküp aldığı Arnaldo Antonio ''Tonny'' Sanabria. Libertad forveti Jesus Medina ise Sanabria'ya odaklanıldığı anlarda ''buranın ağası benim ulan'' diyebilir, yazmış bulunayım. Cerro Porteño'nun 1998 doğumlu forveti Sergio Diaz'ı da hemen ekleyelim notlara. 20 maç 8 golü var Cerro Porteño A Takımı'nda(!). Onlar buralarda hep iyiler, karar anlarını iyi oynarlar, Paraguay'a dikkat(sayın İhsan Bayülken'e hörmetlerimi sunarım). Son olarak bu grupta Peru var. Peru'dan hep ya hareketli, ele avuca sığmayan kanat oyuncuları, ya da maça çıkmadan 10 kutu Red Bull içmiş gibi enerjik olan bekler çıkar. Bu kez kağıt üzeri en dikkat çeken oyuncuları yine Pozzo ağına takılan Granadalı Sergio Pena. Sağ gösterip sol vurma deyiminin bu Peru takımı için karşılığı Pena gösterip X vurmak olur. X'i de turnuva sonrası buralarda zikrederiz sanıyorum.

Gelelim ölüm grubuna. Şili, Kolombiya, Uruguay, Brezilya aynı grupta. Golcülerin şahı, müthiş santrfor olabilirim diye bağıran Andres Ponce de var Venezuela'sı ile. Ponce 2013 U17 Güney Amerika Şampiyonası'nda 9 maçta 7 gol atarak takımını tek başına Dünya Kupası'na (ve Güney Amerika 2.liğine) taşımıştı. Dünya Kupası'nda ise Ponce yoktu ve 3 maçta 9 gol yeyip puan alamadan gruplarda şutlanmışlardı turnuvadan. Ponce'li halleri 1 yıl önce bu jenerasyonda G.Amerika 2.si olmuştu o yüzden saygı gösterisinde bulunmakta yarar var. Uruguay'da Kevin Mendez yok. 2013 yılından beri Kevin Mendez fan club'un başkanı olan bu yazının yazarı için kötü bir haber oldu bu. Mendez'i de Sabatini kapıp Roma'ya götürdü, sakalım da var aslında çıktığında tam çıkıyor, neden dinletemedim bilmem. Ponce'den fazla skor üreten tek bir oyuncu vardı U17 Sudamericano'da, o da Uruguay'ın skor umudu Franco Acosta. Burada da olacak yine.

Uruguay ev sahibi bu arada. Kupayı da kazanırlarsa şaşırmam. Bu jenerasyonlar U17'deyken Arjantin'deki turnuvayı Arjantin almıştı. Kolombiya kadrosunda ise Chelsea oyuncusu Joao Rodriguez'in yanı sıra Udinese'li Alexis Zapata ve Kolombiya U20 Ligi'nde skor üstüne skor yapan ve kulübünde sonunda A Takım gören Mauro Manotas var. Değinmediğim tek takım Şili. Geçen yıl U17 düzeyinde sadece tek maç kaybetmelerine rağmen gruptan çıkamamışlardı. Arjantinli bir hocaları var (Hugo Tocalli). Stoper Seba Vegas 2 yıl içinde Şili dışında bir yere gitmezse Şili'ye taşınır sokak temizlemeye başlarım. Şu an hala Audax Italiano stoper. Bonservisi hala Chelsea'de olan Cristian Cuevas'ı 2 yıl önce U20 2013'te olduğu gibi yine kadroya aldılar. Juan Fuentes, Luis Pavez ve Diego Rojas gibi Şili 1.Ligi deneyimi tatmış oyuncuları da var. Ve yine Pozzo ağına takılan bir isim var kadrolarında. Granadalı Mati Ramirez. Şu an Granada'da bulunan 4 oyuncu var turnuvada. Hayırlı işler Giampaolo Pozzo abim. Saygılar.

Dediğim gibi, turnuva 14 Ocak'ta başlıyor. Bir grup Colonia'da, diğer grup Maldonado'da oynayacak. İkisi de Uruguay şehri. Final grubu ise efsanevi stat olan Estadio Centenario'da, Montevideo yani (Montevideo Uruguay'ın başkenti). Tabii ki her takımın hedefi Güney Amerika şampiyonu olmak. 6 takımlı final grubunun ilk 4 takımı Yeni Zelanda'da oynanacak Dünya Kupası'nda oynayacak. Güney Amerika Şampiyonu için ödül ise çok fazlası. Şampiyon olmak, ödül almak ve DK bileti almak bir kenara, 2016 Olimpiyatlarına gitme ödülü de var işin ucunda. Şampiyon direkt olarak Olimpiyat bileti alıyor, ikinci sıradaki takım ise Kuzey Amerika'dan bir takım ile play-off oynayacak Olimpiyatlar için. Gerisi ise ya Dünya Kupası bileti, ya da hiç bir şey ama sadece bir tutam çok değerli tecrübe ile yetinecek. Benden şimdilik bu kadar. Biraz da ''iç dökme'' yazısı oldu bu. Maçları nereden izleyeceğiz diye merak eden olursa, her yol Link Tv. Fikstürü şurada ( tıklayınız ) bulabilirsiniz, belirtilen maç saatlerine 4 saat ekleyin yalnız. Uruguay'la aramızda o kadar var çünkü. Saygılar.

Oğuzhan Oğuz
@oguzhann10 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten