zondag 25 januari 2015

Futbolcu Madeni | Sudamericano 2015 - I



Geçenlerde yazıp çizmiştim bu turnuvaya dair, bir de dikkat çeken isimleri yazacağıma dair bir sözüm vardı. Onu tutmak için klavye başına geçip notlarımı ekrana döküyorum. Buraya Angel Correa  (Atletico Madrid) ve Franco Acosta (Villarreal) gibi zaten transfer yapan oyuncuları yazmayacağımı da ayrıca belirtmiş olayım. Çoğunun raporlarını da daha sonra blogda yayınlayacağım, bu bir global özet olsun. Başlıyoruz.

Emmanuel Mammana - Arjantin - Stoper - 10 Şubat 1996

River Plate oyuncusu Emmanuel Mammana, bunun yanında halihazırda Arjantin A Milli Takımı'nda 1 kez forma giymiş bir oyuncu. Turnuvada ender bulunan A Milli oyunculardan. Çok farklı bir oyuncu Mammana. Arjantin'in üçlü savunmasında tam ortada görev alıyor, savunma merkezindeki temel görevlerini oldukça atlet bir oyuncu olmasının avantajıyla rahatlıkla yerine getirebiliyor. Hafif bir boy dezavantajı var ancak bunu bu düzeyde kompanse etmeyi biliyor. Bunun yanında benim bir stoperde görmekten çok memnun olduğum bir özelliği var. Top ayağındayken orta alana kolaylıkla çıkabilmesi ve ayak hakimiyeti sebebiyle orta alanda ekstra pas opsiyonu da yaratabilmesi. Kendisine baskı kurulmasını haliyle zorlaştırıyor. Mammana elit stoper adayı, River'ın Balanta ile birlikte Avrupa piyasasına kısa sürede süreceği 2 elit stoper adayından biri hatta.



Tomas Martinez - Arjantin - Orta Saha - 7 Mart 1995

River Plate oyuncusu o da. Orta alan merkezinde görev alıyor. Biraz daha ofansif odaklı bir rol biçilmeli ve kendi gelişimi açısından temposunu arttırmalı, fizik gelişimine paralal şekilde tabii. Ancak hayran olunacak düzeyde kaliteli bir sol ayağı var. Şut tekniği sayesinde gerek uzak mesafeden, gerek yakın mesafeden kaleye doğru biçimde ivmelenen şutlar çıkarabiliyor. İlk Ekvador maçında gayet güzel bir gol atmıştı hatta bu şekilde. Martinez ''yere yakın, teknik Güney Amerikalı'' profiline uyan bir oyuncu. İzlemesi keyifli, işlevsel oyuncu. Bana göre Correa ve Mammana ile birlikte bu Arjantin takımının en kritik oyuncusu. 

Mauricio Lemos - Uruguay - Stoper - 28 Aralık 1995

Turnuvanın tahmin ediyorum ki en sert stoperi, gaddarlık seviyesine yakın hatta. Ancak bunun altını dolduracak kadar çevik, etkili ve ekstra olarak top ile meziyetleri olan bir stoper. Tarzını Godin ve Lugano'nun kesişimine benzetiyorum, iki oyuncudan da özellikler taşıyor. Topu oyuna iyi sokar zira top ile çıkmayı bilir. Kademe anlayışı iyidir, bunun yanı sıra vücudu etrafında çabuk döner. Güçlenmesi ve yüksek toplarda daha etkin hale gelmesi gerek, bunu yapabildiği an çok iyi bir Serie A stoperi olmaması için hiçbir sebep yok.

Davinson Sanchez - Kolombiya - Stoper - 12 Haziran 1996

Çok atletik, hatta gönül rahatlığı ile sadece stoperler içinde değil turnuva genelindeki en atlet oyuncular arasına yazabilirim. Oyunu rakip yarı alana yıkan ve baskılı oynamak isteyen büyük takımlar için müthiş bir stoper olabilecek potansiyelde. Havadan ve yerden şahane bir kesici, top ile meziyetleri pek yoktur ama. Doğru takımları gördüğü an elit bir stoper olma ihtimali yüksek.

Thiago Maia Alencar - Brezilya - Orta Saha - 22 Mart 1997

Kendisinden 1 ya da 2 yaş büyük oyuncularla oynadı genelde. Teknik direktörü Alexandre Gallo muhtemelen ''I have no idea what I'm doing'' kafasında geçiriyor turnuvayı, çünkü tercihleri en hafif tabir ile ''tartışılır''. Ama o dağınık ve potansiyelinin yarısına çıkamayan Brezilya takımında gereken seviyeye en yakın 2 oyuncudan biriydi Maia. Aslında kendisini U17 Dünya Kupası'nda izlemiştim ilk kez, Slovakya maçında. Devre arası oyuna girmiş ve orta alanda (nispeten kolay bir maçta) oldukça dikkat çekici bir oyun ortaya koymuştu. Topa baskıda iyi, sol ayaklı, kendisine yapılan baskıya kolay cevap verecek, yay üstü havuzuna düşen topları toparlayabilecek önemli bir 6 numara adayı. Santos oyuncusu olduğunu ekleyelim.



Mauro Arambarri - Uruguay - Orta Saha - 30 Eylül 1995

Giorgian de Arrascaeta'yı Dünya futboluna kazandıran Defensor bu Uruguay takımına 6 oyuncu verdi ve bana göre en niteliklisi Mauro Arambarri. Uruguay ekolünün anlayışı içinde genelde merkezdeki iki oyuncu serttir, topa presi ve rakiple mücadeleyi sever ama topu ayağına aldığında bocalar. Arambarri aykırı buna. Şu yönden aykırı, topla münasebeti de oldukça iyidir. 1.75 boyu var ama duran toplarda hep rakip ceza sahası içinde bulunur ve gol kovalar. 2.bölge havuzuna düşen uzun toplarda eksik kalıyor ama hala. Topa presi çok iyidir, çok top kapar, stoperlere kadar prese çıkabilir, ikili mücadelelerde bacak gücünün yüksekliği ile kolay ayakta kalıp kendisinden boylu ve kalıplı oyunculara kök söktürür. Savunma bilgisi de özellikle beklere ve kanat oyuncularına getirdiği kademelerden de anlaşılacağı üzere iyi seviyede. Arambarri muhteşem bir performans sergiliyor ve benim kariyerini en çok merak ettiğim isimlerin arasına girdi. Yapabileceklerinin sınırı yok, Uruguay futbolunu değiştirebilecek bir oyuncu dahi olabilir...

raporu burada mevcut.

Gerson - Brezilya - Orta Saha - 20 Temmuz 1997

Brezilya'nın genç isimlerinden biri daha. Genç diyorum çünkü turnuvaya katılım barajı (doğum tarihi olarak) 1 Ocak 1995. Fluminense oyuncusu Gerson ve benim gözüme giren özelliği inanılmaz atletizmi oldu. Topla çok kolay manevra yapabilen, kolay top taşıyan ve 8 numara pozisyonunda oynayıp 1.bölgeden gelen topları 3.bölgeye götürmede ciddi iş yapabilen bir oyuncu. Teknik kapasitesi oldukça yüksek ve Maia ile birlikte Brezilya merkezinde olmayan düzen içinde yine de oldukça iyi işler yapan bir oyuncu Gerson. Belki Gallo 4-2-3-1 sevdasından vazgeçip Maia'yı tek bırakarak önünü Gerson-Evangelista ile doldursa maçlarına daha kolay hükmeden bir Brezilya görülebilirdi. Ah bu yaş gruplarında saçma saçma işler peşinde koşan teknik direktörler yok mu.



Deiner Quinones - Kolombiya - Sol forvet - 16 Ağustos 1995

Deportes Quindio futbolcusu, Kolombiya'da yani hala. Bu arkadaş da ufak tefek, sol ayağını iyi kullananlardan. Iragua ve Martinez'e göre farkı aşırı derecede süratli ve atlet olması. Vücut yapısı bir değişik, çok ince bir görünümü yok ama patlayıcılığı ciddi düzeyde. Sağ ayağını imkanı olsa kestirir ve yürürken bile kullanmaz. Solunu ise iyi kullanır, kolay adam eksiltir, direkt kaleyi hedefler ve asistan niteliği oldukça gelişmiştir (Şili maçında Rafael Borre'ye attırdığı gol bunun delilidir).

Luis Manuel Orejuela - Kolombiya - Sağ bek - 20 Ağustos 1995

''Ciğersiz Kolombiyalı bek'' familyası vardır futbolda. Zuniga, Armero, falan, feşmekan. Bu arkadaş da böyle biri işte. Ciğerlerini aldırmış, nefesi hiç bir zaman kesilmiyor. Dayanıklılık hilesi kullandı deseler inanırım. Oldukça süratli, birebirde kolay geçilmeyen ve dönüşleri de çabuk olan bir oyuncu. Önündeki partneri Jeison Lucumi'ye ofansif olarak da ciddi katkısı oldu. Mobil ve kıvrak bir oyuncu olmasının faydalarını uzun mesafede topla gelirken adam eksiltmede gördü. Boy ve fizik kuvvet sıkıntısı var, haliyle hava topu da noksan. Ama bek potansiyeli ciddi. Not. Deportivo Cali çıkışlı, hala da orada.



Jose Cevallos - Ekvador - Ofansif orta saha - 18 Ocak 1995

2002'deki Ekvador takımını hatırlarmısınız? Ben çok ufaktım ama hayal meyal hatırlıyorum bazı şeyleri, daha sonrasında kadrolara bakınca da bir takım bilgiler edindim. Delgado diye bir tanker vardı forvet olarak mesela. Orta sahada hipster Aguinaga ve kalede de Cevallos. Hah işte bu arkadaş o kaleci Cevallos'un oğlu, Jose Cevallos Junior da denir kendisine. Ekvador U20 Milli Takımı'nın ve turnuvanın en dikkat çeken ismi belki de. İnanılmaz bir saha görüşü, bilek hassasiyeti, pas niteliği ve bitiricilik bu arkadaşta birleşti. Biraz Kaka'yı andırdı bana hatta boy-teknik kapasite orantısı olarak. 4 golle turnuvanın en skorer 2. ismi bu ana dek. Yazın bu arkadaşı kenara, çok izleriz ileride ''di çempiyıns'' müziği sonrasında. Şu an hala LDU Quito oyuncusu bu arada.

Jesus Medina - Paraguay - Kanat Forvet - 30 Nisan 1997

Çok oynamadı turnuvada, yani beklediğim süreleri almadı en azından öyle söyleyeyim. Gitgide ''overrated'' olma yolunda ilerleyen eski Barcelonalı günümüzün Romalısı kaptan Tonny Sanabria'nın gölgesinde hala. Ama süre aldığında olumlu kullanır, idolü Robben'in izinden gitmeye çalışır. O da oldukça süratli olan, kolay adam eksilten ve direkt ceza sahasına doğru hareketlenip skora yakın olmaya çalışan kanat forvetgillerden. Final grubu maçlarında daha çok süre alması ve daha net bir izlenim oluşturması dileğimdir. Paraguay'da Libertad forması giyiyor.



Sergio Diaz - Paraguay - Forvet - 5 Mart 1998

Aguero'ya tarz olarak bu kadar benzer bir oyuncu gördüğümü hatırlamıyorum epeydir. Mobil, 2. ve 3.bölgenin her yerinde top alıp kullanmak için görülebilen, ceza sahası içi ve çevresinde ani hareketlerle topa sokulup aldığı toplarla gerek adam eksiltebilen, gerek servis yapabilen gerekse bitirebilen bir oyuncu. Oldukça süratli olması da avantajı. Boylu poslu değil, ''pırpır'' daha çok. Cerro Porteno A Takımı'nda Guiza'nın partneri, 20 maç 8 gol gibi dikkat çeken rakamlarla oynuyor hatta orada da.

Gaston Pereiro - Uruguay - Ofansif Orta Saha - 11 Haziran 1995

Solak ve yetenekli, ofansif Güney Amerikalı oyuncu profilinin bir mensubu o da. Bir fark var ama bu kez. Boy 1.90'a yakın. O beden yapısında o bileği barındırmak eşsiz bir nimettir. Nitekim sol ayağının yanı sıra kafayla da skor buldu turnuvada. Savunmayı pek sevmez ama çalışmayı sever, top gelir alır, kanatlara gelip adam fazlalığı yaratıp atak oluşturmada yardımcı olur, milimetrik son pasları da iyi yapar. Kolay yıkılmaz ama biraz daha kalıplanıp (patlayıcılığından ödün vermeden) sertleşmeli. Son vuruş çalışması da yapsa iyi olacak, sol ayak içi ile çıkardığı son vuruşlarda bazen 14 yaşında olup şut kullanmayı yeni öğrenen bir çocuk görüyorum çünkü. Bazen ise profesyonel bir futbolcuyu. Son vuruş istikrarı kazanmalı. Elit oyuncu sınıfına girebilecek bir arkadaş, idolü ise Nacional Montevideo'dan takım arkadaşı olan Alvaro Recoba. Hatta Recoba sevgisi onun fotoğrafını koluna dövmeletmeye kadar varmış durumda. ''Recoba'yı hatırlamayan liselidir.''

raporu burada mevcut.



Andres Ponce - Venezuela - Santrfor - 11 Kasım 1996

Ponce 2013 yılında U17 Güney Amerika Şampiyonası'nda şov yapıp Venezuela'yı U17 Dünya Kupası'na taşımıştı. O turnuvaya (neden bilmiyorum) gidemedi ve Venezuela ilk turda tüm maçlarını kaybederek elendi. 2 yıl sonra 2015 Güney Amerika Şampiyonası'nda aynısını yapamadı Ponce. Bunun belli nedenleri var. Takım ön üçlü harici oldukça eksikti, kalite anlamında konuşuyorum. Turnuva boyunca Ponce'ye istediği şekilde top gelen pozisyon sayısı 2'dir belki de. Salomon Rondon tipinde biraz. Tabii daha çalışkan, daha mücadeleci, havadan da biraz daha eksiği profil olarak. Hedef adam oyununa gayet uygun, bana göre Rondon'un üstü kariyer yapabilecek bir oyuncu. Kariyer tercihleri belirleyici olacak. Ülkesinde, Llaneros'da forma giyiyor. Tıpkı arkadaşı Yanowski Reyes gibi.



Oğuzhan Oğuz
@oguzhann10

Geen opmerkingen:

Een reactie posten