zaterdag 29 augustus 2015

Hedef | Antalyaspor

Hedef köşesinde bu hafta yaptığı transferler ile adından sıkça söz ettiren Antalyaspor var. Transfer dönemini oldukça hareketli geçiren  Akdeniz ekibi Eto’o transferi ile büyük sükse yaptı.


Gelenler – Gidenler tablosunu aşağıda bulabilirsiniz.






      Antalyaspor lige 2 galibiyet , 6 puan ile başladı. Ligin ilk maçında Başakşehir’i deplasmanda 3-2 yenerken, 2. Hafta kendi sahasında son dakikalarda bulduğu gollerle Gençlerbirliği’ni 3-1 mağlup etti.Bu karşılaşmalarda Eto’o attığı 3 gol ile dikkatleri üzerine çekti. Oynanan futbol açısından iki farklı Antalyaspor seyrettik. Öncelikle Başakşehir karşılaşmasından başlayalım. Karşılaşma boyunca oyunu kendi yarı sahasında kabul edip kontra ataklar ile gol kovaladılar. Nitekim attıkları ilk gol okullarda “Kontra atak nedir ? Nasıl yapılır?” dersine konu olarak anlatılabilecek güzellikteydi. 2 pas ile 9 saniyede kendi kalelerinden rakip kaleye gidip golü yaptılar. Mutlaka açıp izlemenizi tavsiye ederim. Rakibin kullandığı tüm kornerlerde olabildiğince bunu denediler. Lazarevic (Lazo) ve Eto’o , orta saha çevresinde arkadaşlarından gelecek top için tetikte bekliyorlar. Oyunu kendi yarı sahalarında kabullenmelerinden söz etmiştik. Rakip yarı sahada hemen hemen hiç baskı yapmayan Akdeniz ekibi top kendi yarı sahasına girdiğinde takım halinde topun olduğu bölgeye baskı yaparak topu kazanıp hızlı hücum arayışında oldular. Birçok kez başarılı olup gol pozisyonuna girdiler. Hızlı hücum imkanı bulamadıkları zaman ise ayağa oynayarak oyunu soğutuyorlar. Garanti pas öncelikli tercihleri. Kvesic (sol bek) , Ömer Kandemir (sağ bek) fırsat buldukça hücuma çıkmaya çalışıyor. Özellikle Kvesic isabetli ortaları ile dikkat çekiyor. 2 maçta da birer gole asist yaparak takımına katkıda bulundu. Aşağıdaki görselde Antalyaspor takımın maç boyu yaptığı savunmayı görebilirsiniz. Ayrıca ısı haritası ile oyuncuların maç boyu kendi yarı sahalarında bulunduğunu da görebilirsiniz.


       Kalabalık savunma ile maç boyu sadece 2 net pozisyona izin verdiler. Yedikleri ilk gol ceza sahası dışından kaleci hatası ile yenildi. 2. Gol ise çok ilginç şekilde karambolden golü yediler. Gençlerbirliği maçına da tıpkı Başakşehir maçına başladıkları gibi kendi yarı sahasında oyunu kabullenerek başladılar. 37.dakikada yenilen golden sonra çok farklı bir Antalyaspor izledik. Adeta kimlik değiştirerek oyunu rakip yarı sahada oynayan, önde baskı yapan, arkada boşluklar vererek risk aldılar. Maçın dönüm noktası ise 61.dakikada yapılan Emrah Başsan – Serdar Özkan değişikliği diyebiliriz. 2 asist yapan Serdar , takımının kazandığı 3 puana çok büyük katkısı oldu. Tabi önde oynamanın handikapı olarak arka tarafta çok fazla alan bıraktılar. Hatta skor 1-1 iken Gençlerbirliği kontradan 3-4 pozisyona girdi ama değerlendiremedi. Klasik tabirle “ atamayana atarlar “ efsanesi gerçekleşti. 




Bir paragrafta Samuel Eto’o ya açmak istiyorum.  Türkiye’ye geldiğinde göbekli fotoğrafları günlerce konuşuldu. Yatmaya geldi, top oynamaz 3 ay sonra gider deniliyordu. Bundan sonrası için konuşmak doğru olmaz ama şu 2 maçta bu insanları utandırdı diyebilirim. Top ayağına her geldiğinde faydalı işler yapmaya çalışıyor. Kibirden uzak sahadaki herkese karşı oldukça düzgün davranışlar sergiliyor. Onu izlemek hala büyük keyif..

Fenerbahçe ne yapmalı ?

Antalyaspor oyunu kendi yarı sahasında kabullenerek başlayacaktır. Fenerbahçe’nin mutlaka üretken olup kilidi erken açması gerekiyor. Aksi halde Eto’o , Lazo ve Emrah ile kontra ataklarda başı fazlasıyla ağrıyabilir. Maça Diego + Nani + çift forvet başlamanın kesinlikle yanlış olacağı kanısındayım. Zaten bu sistem ile orta sahada sürekli açık veriyorken rakibin ekmeğine yağ sürmek anlamsız olacaktır. Eğer Fenerbahçe golü erken bulursa rahat bir maç çıkartabilir. Tabii orta saha üstünlüğünü elinde tutmak şartıyla.  Skor tahmini yapmak gerekirse 3-1 Fenerbahçe kazanır diyorum. 


Ömer SELMAN

@omerselman1907


Geen opmerkingen:

Een reactie posten