zaterdag 23 mei 2015

cevaplanacak bir soru var.





uefa avrupa ligi şampiyonu yeni sezondan itibaren şampiyonlar ligi bileti alacak. yalnız konuya dair çok fazla bilgi kirliliği var. yok şu turdan girecek, yok direkt kalacak, her kafadan ses çıkıyor. durumu dilim döndükçe izah etmeye çalışacağım.

şampiyonlar ligi şampiyonu olan takımın liginde de doğrudan ş.ligi bileti alacak neticeyi elde ettiğini varsayalım. o durumda avrupa ligi şampiyonu da her türlü gruplara kalacak. şampiyonlar ligi şampiyonu olan takım ''şampiyon olamayanlar'' kısmından eleme turuna (play-off!) kalırsa ise durum değişiyor. ş.ligi şampiyonu gruplara kalırken avrupa ligi şampiyonu ise o takımın play-off'lardaki yerini alıyor. bunun meali nedir biliyormusunuz? avrupa ligi şampiyonu olan takım ş.ligi şampiyonu olan takımın ertesi sezonki hakkına çörekleniyor demek.

örnek vereyim, anlaması daha basit olur. barcelona lig şampiyonu oldu. ş.l şampiyonu da olduğu zaman avr.ligi şampiyonu otomatikman ş.l gruplarına kalacak. barcelona lig dördüncüsü olup play-off bileti almış olsaydı ise avrupa ligi şampiyonu ş.l gruplarına kalamayacaktı. ş.l şampiyonunun hakkı barcelona'ya geçecek, avrupa ligi şampiyonu olan takım da barcelona'nın play-off'taki yerini dolduracaktı.


daha fazla senaryo da var tabii. onları bir tablo içinde buluşturmakta fayda var.




















eskiden chelsea-tottenham örneğinde olduğu gibi değil artık durumlar. şl şampiyonu liginden şl bileti alamasa bile artık ülkelere maksimum takım sayısı gibi bir kota konmuyor. beş takıma da izin veriliyor. yukarıdaki tabloları okurken kafanızda örnek oluşturmanızı öneririm, öylesi daha kolay oluyor. peki ya avrupa ligi şampiyonu da doğrudan şl biletini liginden alırsa? o zaman şl şampiyonunun lig durumuna göre lig sıralamasında kaydırmalar meydana gelir. uefa bu tip konularda sürekli çorba yapmayı pek sever.

@oguzhann10

dipnot : uefa 2015-2018 ş.ligi statü kitapçığını şurada bulabilirsiniz.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten