maandag 18 november 2013

Rapor | Kelechi Iheanacho

kelechi
Profil
U17 Dünya Kupası deyince akla ilk gelen şeylerden biri Nijerya olur ve yine yanıltmadılar. Turnuva genelinde son derece dominant bir performans göstererek çok rahat bir biçimde dördüncü dünya şampiyonluklarına ulaştılar. Musa Yahaya ve Musa Muhammed gibi baslıca önem teşkil eden isimleri vardı fakat bir isim kendini o kadar belli etti ki, kayıtsız kalamazdım. Kelechi Iheanacho, Nijerya futbolunun yeni umutlarından.
Son yıllarda kendini hücum oyuncusu üretme fabrikası haline getirdi aslında Nijerya futbolu. Uche’ler, Emenike’ler, Musa’lar, Moses’ler, hepsi Nijerya futbolunun günümüzdeki umutlarından. Kayode, Umar, Ajagun ve Gero gibi isimler de kapıya dayanmış vaziyette, onları U20 Dünya Kupası’nda ülkemizde izledik zaten. Yahaya, Success ve Iheanacho ile yeni bir jenerasyon da peşlerinden geliyor. Kelechi, U17 Dünya Kupası’nda kendini iyice ön plana çıkardı ve Taye Academy tedrisatından gelen büyük potansiyel sayesinde Nijerya bu turnuvayı yeniden kazanmayı bildi belki de.
Tarz
Hem santrfor hem de santrfor ardında görev alabilen bir isim olan Iheanacho, hemen üstün sol ayak becerisiyle ön plana çıkıyor zaten. Profil olarak kariyerinin ilerleyen zamanlarında, ihtiyaç dahilinde hedef santrfor olarak görev alabilecek skorer bir ikinci santrfor olarak ilerleyebileceğini düşünüyorum. Sağ kanat forveti olarak ta deplase olabilme kabiliyeti ve içe kat edip skor üretme gayreti nedeni ile zora düşünce kullanılabilir.
kelechi-iheanacho-celebrates-a-goal
Güçlü yönleri
Gayet gezgin bir oyuncu, bir yerde dikilip top bekleyen forvetlerden değil. Bu hareketliliği sayesinde savunmanın dengesini bozabiliyor, zira hem kanatlara deplase olabiliyor hem de top almak için rakip savunma ve orta alan bloklarının arasına giriyor. Bu şekilde marke edilmesi zor bir hale geliyor. Çok basit bir örnek vermek gerekirse, öyle bir oyuncu stoperin adam adama oynamasını fırsat bilip biraz daha geriye çıkarsa, süratli kanat oyuncuları/santrforlar ya da skor arayan derinlik katabilen orta alan oyuncuları için boş koridor oluşmuş olur. Golü çok iyi kokluyor, ortaya gelen ya da seken toplara genellikle (stoperlerden) çabuk gidebiliyor. Mesafeye göre de yakalıyor. Bu biraz da kıta genetiğidir aslında, diğer kıtalara göre atletizm ve kaba güç olarak biraz daha öndedirler. Salt skorer bir oyuncu dersek Iheanacho’yu küçümsemiş oluruz.
Rakip kaleye yakın olarak her türlü skor tehdidini içeriyor Nijeryalı. Sol çizgiyi kullanıp ceza alanı içine girince orta yapar, ortadan ikiye birlerle kaleyi zorlar, ya bitirir ya asisti yapar. Sağ çizgiden içeri katedip yine pas çıkarır ya da şut çeker, mesafe tanımadan vurur ve ceza alanı içi bitiriciliği de fena değildir.
Zayıf yönleri
Pozisyon bitirme randımanı biraz artmalı, oyun içi konsantrasyonuna çalışmalı etkili bir santrfor antrenörü ile. Bu zaten halihazırda olan skor tehdidini kademelerce üste çeker. Kusursuz bir hücum silahı ve merkez santrfor olabilmek için kafa oyununu geliştirip, sırtı dönükken top alıp vermeye odaklanmalı. Bunların yanında ters ayak münasebetini de üste çekip biraz daha agresif olmalı. Bu-hem santrfor hem de ikinci santrfor olarak oynadığında-defansif anlamda bakacak olursak, onun ön alan presinde daha etkin olabilmesini sağlar, hücum anlamında ise baskı altındayken solunu aramadan oyun akıcılığını sürdürebilmesine neden olur. Ters ayağını belli bir seviyede, ya da üzerinde kullanabilen futbolcular kullanamayanlara göre her zaman biraz daha öndedir. Bu da belirgin bir defo. Tabi ki oyununda zaten halihazırda kendi yaş grubunda özellikle etkileyici olan özelliklerini daha da yüksek seviyelere çıkarması, ilerleyen zamanlar için elzem olacaktır. Hava toplarındaki zaafı ise belli bir yere kadar tolere edilebilir.
Analiz
Gelelim biraz pozisyon pozisyon örneklemelere. Iheanacho neden üst seviyeye çıkma adayı, neden böyle büyük bir potansiyel?
Sprinter merkez forvetler için nimet olan bir şey varsa, o da arkadan onları sürekli besleyecek olan bir pasördür. Selçuk-Burak, Alex-Niang ülkemizdeki en somut örneklerdendi son yıllarda. Nijerya’da da Iheanacho ve önünde oynayan bir sprinter oyuncu vardı. Success, Awoniyi ve kenarlardan içe giren Musa Yahaya. Hepsi ekmek yedi bu pasörlükten, gol/asist/pozisyon babında. Bir örnek İsveç maçından, yarı finalde. Sakat Success’in yerine Awoniyi oynayacaktı en uçta, ve maçın ilk golünü bu şekilde atıyordu.
iheanacho 1iheanacho 2
Topun dibine giriyor Kelechi ve bir anda 4 oyuncuyu devre dışı bırakıyor. Topu nasıl diplediğine özellikle dikkat, zeminden ötürü hafif seken topun altına çok iyi girmiş.
iheanacho 3
Esas taktiksel anlamda çok değerli olan bir pozisyona gelmek gerek simdi de. Hatlar arası top oynayabilen, o alanlara girip kafa karıştıran, alan duygusu yüksek oyunculara bildim bileli bir sempatim vardır. Çok faydalıdırlar. Ofansif düzene bireysel katkısı sadece boşa çıkmakla mevcuttur ama rakibin kafasını karıştırmakla ve rakip savunmayı bozmakla bile yeterli iş yapıyorlar. Uruguay maçında bu şekilde bir gol attırdı Iheanacho.
iheanacho 4
Uruguay savunması ve orta alanının tam arasında Iheanacho. Denge bozuyor. Savunma tereddütte, bir kişi de sonradan tuzağa düşecek.
iheanacho 5
Iheanacho biraz geriye gelip top alıyor. O esnada stoper tuzağa düşüyor, bölgesini terk edip basketbol tabiriyle “show-up” yapıyor. Nijeryalı Awoniyi de kırmızı ile çizilen koridoru gözüne kestiriyor.
iheanacho 6
Onun boşalttığı alana Taiwo Awoniyi kaçıyor, Iheanacho pası çıkarıyor. Sanki telepati, otomatizm. Çok basit ve çabuk uygulanan bir hücum. Uruguay’a darbeyi böyle indiriyor Nijerya, sonu da gol oluyor. Iheanacho’nun oyun görüşü, topsuz oyun hareketlenmesi ve pasör kabiliyetini bir arada anlatan bir pozisyon oldu bu.
Son olarak, kendi başlattığı hücumların sonunda olması.
iheanacho 7iheanacho 8
Temiz iki asistle Uruguay’ı turnuvadan eleyen adam oluyor Iheanacho. İlk görüntüde iki oyuncunun da o anki koşu yolları belli, ileri pas çıkınca da ikinci görüntüdeki pozisyon alınıyor. İlk görüntüde Iheanacho, topu ayağından çıkarır çıkarmaz boş alana hareketleniyor, ikincide de Awoniyi’yi buluyor yay üstünde. Sonuç, gol. Bencillik yapıp kendi de vurabilirdi, açı müsaitti ancak o topu yaya çıkarmayı tercih etti. Çok net asist.
iheanacho 9iheanacho 10
Kontra-atak pozisyonu. Rakip İran. Santrfora uzun bir top gönderen Iheanacho, hücuma destek oluyor. Çok kısa zamanda uzun mesafe katedip yay üstü topla yeniden buluşuyor ve çok iyi bitirerek turnuvadaki o anda beşinci olacak golünü atıyor. Bir gol daha bulacak ve turnuvada 6 gole ulaşacaktı. Nijerya’nın finali koparıp kupayı almasında da büyük pay sahibi olacaktı elbette. 6 da asisti var üstelik. İnanılmaz rakamlar 7 maçlık bir turnuva için, tabi 4 gol attığı ilk Meksika maçının payı büyük. U17 Afrika Kupası’nda 5 gol atarak gol krallığında ikinci olmuştu ve turnuvanın gol kralı olan 7 gollü Success ile takımı Afrika ikinciliğine taşımışlardı..
Transfer durumu
Manchester City, Porto ve Sporting Lizbon somut taliplileri. Manchester City ile görüşmek için İngiltere’ye gitti ancak belli pürüzler çıktı ve muammada su an transferi. Takımından ayrılması ise mutabık olunacak bir konu artık..
Ne olur? 
Potansiyeli ve yeteneği fazla ama bunlar üst düzey futbolcu olup olmayacağını kararlaştıracak doneler değil. Yeteneğin yanında arzusu, şımarmama, gelişmek ve iyi kararlar almak (kariyer kararları) fazlasıyla önemli. Futbolunu oynamaya devam ederse, kariyer planlamasını doğru yaparsa ve şansı da yanında olursa gelebileceği yerlerin sınırı pek yok gibi…

Geen opmerkingen:

Een reactie posten