maandag 2 februari 2015

Rapor | Mauro Arambarri



Profil

30 Eylül 1995 tarihinde Uruguay'ın Salto kentinde dünyaya gelen, Luis Suarez ile karşılaşmış olsa ''selam hemşehrim'' diyebilecek olan Mauro Arambarri, Defensor Sporting çıkışlı bir orta saha oyuncusu. 2011'de oynanan bir turnuvada Defensor karşısında gösterdiği performansla takımın gözüne girer ve takıma dahil olur. 4 yıldır Defensor oyuncusu. UEFA'nın ''Homegrown'', yani ''özde yetiştirilmiş'' kıstaslarına bakacak olursak 15-21 yaş sekansı arasında 3 yılını Defensor'da geçirdiğinden Defensor altyapı ürünü sayılırdı. Bu sezon performansına şöyle ufak bir göz atacak olursak sezon başında 18'e giremediğini ancak daha sonra ilk 11'deki yerini alıp Defensor onbirinin değişmezlerinden olduğunu söyleyebiliriz. Şu sıralarda Defensor'dan takım arkadaşları olan Facu Castro, Mauricio Lemos (çok iyi stoperdir, blogda daha adı geçecek), Jose Etcheverry, Franco Pizzichillo ve Mathias Suarez ile birlikte U20 Güney Amerika Şampiyonası için Uruguay kadrosunda yer alıyor.

Güçlü Yönleri

Uruguay futbolu bana göre bir ekoldür. Savunma ekolüne dayalı olarak yıllardır düzen içinde çok iyi savunma yapan takımlar çıkarırlar. Genellikle de savunma hattının önündeki orta ikili düz, sert ama çok iyi alan kapatan ve ikili mücadele kaybetmeyen iki oyuncudan kuruludur. Örnekleri Seba Eguren, Diego Perez, Egidio Arevalo ya da Walter Gargano salt son yıllara bakacak olursak. Arambarri Uruguay genetiğine bir tık aykırılık katacak gibi görünüyor.

Bunun sebebi öncelikle ayaklarına çok hakim olması ve rakip ceza sahasının yolunu bilmesi. Seken toplarda görevlendirildiği takdirde 16 üstünde bekleyip gelen topları aynı hızla kaleye yollayabilen Arambarri, bunun yanında gerek görüldüğünde 1.bölgeden top alıp çıkarma meziyetine de sahip. İyi bir uzun topu vardır ve özellikle 20-30 metre bandında oldukça isabetli yüksek toplar kullanır. İki kez direkt olarak gole sebebiyet verdiğini gördüm bu toplarla (sadece Sudamericano'da). Topa baskıyı çok iyi yapar ve pas kanalı kapatıp top kapmakta oldukça başarılıdır.

Partneri Nahitan Nandez ile birlikte Uruguay savunmasının önüne iyi bir set kurdu ve kademelerde de oldukça etkili. Rakiplerini çok fazla ceza sahasına sokmayan bir takım zaten Uruguay. Arambarri'nin bir özelliği daha var. 1.75 boyu ancak her duran topta rakip ceza sahasında gol kovalıyor. Genellikle arka direğe koşmayı tercih eder ve özellikle o bölgeye seken toplara çok yakın olup çok etkindir. Ama sadece duran top değil, hareketli hücumlarda da ceza sahası koşuları yapıp gol arar. Ceza sahasının yolunu bilmeyen, sahanın 16 metre çizgisi üstünde bittiğini sanan orta saha oyuncularından değil. Oldukça da tempoludur.



Zayıf Yönleri

Arambarri'nin bir kuvvet sıkıntısı var. 90 dakikayı aynı kuvvet düzeyinde geçirmek tabii ki ekstra bir özellik ve her oyuncudan beklenemez. Ancak Mauro ikili mücadelelerde henüz istenen seviyede değil, biraz daha kuvvet kazanması yararlı olacaktır. Yine de bu niteliğine kesin olarak ''rezalet'' ya da ''çok kötü'' diyemem, vasat derim.

Bölgesine düşen hava toplarında biraz sıkıntılıdır. Bundan kastım özellikle cepheden gelen kaleci degajları ve stoperlerden gelen uzun toplar. Bölgesindeki rakipleri genelde onun boy olarak biraz üstü kalıyor ve bu şekilde çok hava topu mücadelesinde eksik kalıyor. Dripling halinde rakip yarı alan ortalarına geldiğinde kaleyi görmek konusunda da biraz fazla çekingen, top kullanma şekli ve beden yapısı iyi şut çekmeye oldukça müsait oysa ki.

Nasıl Kullanılır?

İki farklı orta saha kurgusu içinde kendisine yer bulur. Biri ikili merkezde daha defansif bir oyuncunun yanındaki 8 numara olarak, diğeri ise üç merkezli bir orta saha kurgusunda ön liberonun önündeki 2 oyuncudan biri olarak (tercihen sağ iç). İsteyen savunma önünde topa yön veren ve ilk topu alma adına hep müsait olan oyuncu olarak da düşünebilir Arambarri'yi. Bunun için pozisyonu biraz daha benimseyip öğrenmesi gerekir tabii.

Transfer Durumu

Ben diyeyim 1 milyon siz deyin 3 milyon. O bant arası bir yerdedir en fazla bonservisini satın alma bedeli. Yarışmacı bir kulüpte rotasyon oyuncusu olarak başlayıp doğru planlama ile kaptanlığa kadar
yükselebilecek bir oyuncu. Söylediğim gibi, kendi ülkesinde muadili olmadı yakın geçmişte. Kıyas yapılabilecek çok oyuncu da yok. Akdenize kıyısı olan ülkelerdeki kulüplerin radarına girip Avrupa'daki olgunlaşma sürecini buradaki takımlarda geçirir gibi bir düşüncem mevcut.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten